Sociale huurprijzen stijgen maximaal 5,4% in 2018

21 december 2017

Huurders in een sociale huurwoning met een inkomen tot €41.056 kunnen maximaal 3,9% huurverhoging krijgen in 2018. Voor huishoudens met een inkomen boven de €41.056,- geldt een maximale huurstijging van 5,4%. Voor corporaties geldt een huursombeperking. Dat houdt in dat de gemiddelde huurstijging bij een corporatie niet hoger dan 2,4% mag zijn. Dat is inclusief de huurverhogingen bij het opnieuw verhuren van een vrijgekomen huurwoning.

De gemiddelde sociale huurprijs lag in 2017 al op €529,-. De Woonbond wijst er op dat de huurprijzen voor veel huurders onbetaalbaar zijn geworden en roept corporaties op te kijken naar ruimte voor huurverlaging in plaats van huurverhoging. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Huurders hebben de huurprijzen de afgelopen jaren enorm zien stijgen, en een grote groep huurders kampt met armoede. De woonlasten voor huurders moeten omlaag.’

Voor onzelfstandige woningen (kamers), woonwagens en standplaatsen mag de huur per 1 juli 2018 met maximaal 2,9 procent worden verhoogd. Vanaf 1 januari wijzigen er een hoop regels voor huurders. De Woonbond heeft een overzicht gepubliceerd op zijn website.